Jertfe şi arderi de tot în Vechiul Testament

Care erau sacrificiile din sistemul ceremonial pe care îl practicau evreii?

Existau mai multe jertfe. Unele aveau caracter permanent (arderea de tot necurmată) iar altele erau ocazionale – cauzate de un păcat săvârşit.

La sărbători speciale se aduceau jertfe speciale – de exemplu la marea zi a Ispăşirii se aduceau mai multe jertfe şi se foloseau şi doi ţapi (unul pentru Domnul şi unul pentru Azazel – Leviticul 16)

Arderea de tot necurmată (Exod 29:38-46):
– Doi miei de un an: unul dimineaţa şi unul seara (la apus)
– 1/10 parte efă de făină frământată în ¼ hin de untdelemn de măsline şi ¼ hin de vin
– 1/10 efă = 1 omer = 2,20 litri
– ¼ hin = 0,9175 litri (un hin = 3,67 litri)
– Tot animalul era consumat pe altar
Arderea de tot de bunăvoie (Levitic 1:1-17): 

– Viţel, miel sau turturele (porumbei)
– Viţelul era jupuit, tăiat în bucăţi
– Măruntaiele şi picioarele erau spălate
– Altarul era stropit cu sângele jertfei
– Tot animalul era consumat pe altar
– La păsări guşa şi penele erau aruncate, aripile erau frânte iar sângele curgea
Jertfa de mâncare – I (Levitic 2:1-3):
– Din floarea făinii, untdelemn şi tămâie 

– Să le aducă la preot
– Preotul să ardă un pumn din făină, untdelemn şi toată tămâia ca aducere aminte
– Este un dar trecut prin foc – mistuit
– Ce rămâne de la jertfă este pentru preoţi
Jertfa de mâncare – II (Levitic 2:4-16):
– Turte nedospite din floare de făină frământate cu untdelemn şi sare (coapte în cuptor, tigaie sau pe grătar) şi plăcinte nedospite unse cu untdelemn 

– Să fie frânte şi să se toarne untdelemn peste ele (fără aluat sau miere)
– O parte să fie dată preotului şi el să o aducă pe altar şi să o ardă – mistuită
– Ce rămâne să ia preotul

Jertfa de mâncare – III (Levitic 2:4-16):

– Din cele dintâi roade: spice verzi, prăjite la foc şi boabe noi pisate
– Se toarnă untdelemn peste ele şi se adaugă tămâie
– Preotul să ardă o parte din boabe şi din untdelemn şi toată tămâia
– Un dar mistuit de foc

Jertfa de mulţumire (Levitic 3:1-17):

– Din vite oi sau capre – fără cusur
– Parte bărbătească sau parte femeiască
– Să pună mâna pe capul jertfei şi să stropească sângele pe altar
– Preotul să ardă pe altar: grăsimea, coada …, grăsimea care acopere măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de măruntaie, cei doi rinichi şi grăsimea de pe ei, de pe coapse, şi prapurul ficatului, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi.
– Toată grăsimea este a Domnului
Jertfa pentru păcat (Levitic 4:1-35): 

– Privea păcatele din neştiinţă:
– Preoţii – aduceau un viţel
– Toată adunarea – aducea un viţel
– Căpeteniile – aduceau un ţap
– Un om din popor – jertfeau o iadă sau mieluşea (două turturele sau doi pui de porumbel = jertfă de ispăşire + ardere de tot, sau 1/10 parte dintr-o efă de făină – fără untdelemn sau tamâie ca dar de ispăşire)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.