Câte puţin vin

de | 25 martie 2011
Spread the love

Ce a vrut Pavel să spună atunci când l-a îndemnat pe Timotei să ia „şi câte puţin vin din pricina stomacului” său (1 Tim. 5:23)? Oare trebuie să consumăm vin regulat sau în mod excepţional? Există mai multe băuturi pe care Biblia le numeşte în mod generic „vin”?

Este evident faptul că în acest pasaj, Pavel nu pledează pentru consumul de băuturi alcoolice. El afirmă clar: „Să nu bei numai apă, ci să iei şi câte puţin vin din pricina stomacului tău, şi din pricina deselor tale îmbolnăviri”.

Oricine a călătorit în Orientul Mijlociu ştie cât de greu este să procuri apă curată, nepoluată.

Indiferent despre ce fel de vin vorbea Pavel (fermentat sau nefermentat), este evident că sfatul pe care i l-a dat lui Timotei se datora durerilor de stomac ale acestuia. Sfatul lui Pavel avea legătură cu o practică medicală şi nu cu o distracţie socială.

Ce fel de vin recomanda Pavel?

Ar fi încurajat apostolul consumul moderat al unei băuturi despre care Prov. 23:31 spune: „Nu te uita la vin când curge roşu în pahare”, o băutură care aduce „vaiete, oftări, neînţelegeri şi plângeri” (Prov. 23:29), o băutură care este înşelătoare, batjocoritoare (Prov. 20:1), o băutură care perverteşte judecata şi face ca ochii tăi să se uite după femeile altora şi inima ta să vorbească prostii (Prov. 23:32,33)? Cu siguranţă nu!

Biblia foloseşte cuvântul vin pentru a se referi atât la băutura alcoolică fermentată, cât şi la sucul de struguri nefermentat. În acord cu Isaia 65:8, vinul nou se găseşte în ciorchine şi există binecuvântare în el. Referirea se face, evident, la sucul nefermentat, proaspăt stors, al strugurelui.

Referindu-se la vinul servit cu ocazia Cinei Domnului, Isus le-a spus ucenicilor că nu va mai bea din el „până în ziua când îl voi bea cu voi nou, în împărăţia Tatălui ” (Mat. 26:29). De asemenea, Mântuitorul l-a numit „rod al viţei” şi nu „rod al fermentaţiei”. Vinul folosit la împărtăşanie – reprezentând sângele curat, neîntinat al Domnului Hristos – trebuie să fie nefermentat din moment ce fermentul este un simbol al păcatului în 1 Tim. 5:23.

Pavel îl încurajează pe Timotei să folosească puţin vin sau, mai bine zis, suc de struguri din pricina stomacului său. Sucul de struguri nefermentat are proprietăţi tămăduitoare pentru corp. Există într-adevăr binecuvântare în sucul de struguri proaspăt stors.

Ştiinţa medicală a demonstrat beneficiile majore ale sucului proaspăt de struguri, mai ales al celor care sunt negri (conţin resveratrol – un puternic agent antioxidant şi anticancerigen)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.