La mare, la soare…

de | 18 aprilie 2011
Spread the love

Putem să mergem la piscină, la plajă, la mare sau pe malul oceanului?

A merge la piscină, la mare sau la plajă – acesta este un subiect care a lansat multe discuţii în lumea creştină, mai ales în ultima vreme. Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte.

Biblia nu interzice mersul la mare, la plajă sau chiar la piscină. Şi în vremurile biblice se mergea pe malul mării sau la anumite bazine de apă – din motive medicale, în primul rând, dar cred că şi pentru recreere. Iată un verset care vorbeşte despre statul pe malul mării:

Judecători 5:17 „Galaadul de dincolo de Iordan nu şi-a părăsit locuinţa. Pentru ce a stat Dan pe corăbii? Aşer a stat pe malul mării, şi s-a odihnit în limanurile lui.”

 

Cred că problema reală intervine atunci când vorbim de nuditate. Biblia interzice cu stricteţe nuditatea. Iată câteva versete:

Geneza 9:20-26 Noe a început să fie lucrător de pământ şi a sădit o vie. A băut vin, s-a îmbătat şi s-a dezgolit în mijlocul cortului său. Ham, tatăl lui Canaan, a văzut goliciunea tatălui său, şi a spus celor doi fraţi ai lui afară. Atunci Sem şi Iafet au luat mantaua, au pus-o pe umeri, au mers de-a-ndăratelea şi au acoperit goliciunea tatălui lor; fiindcă feţele le erau întoarse înapoi, n-au văzut goliciunea tatălui lor. Noe s-a trezit din ameţeala vinului, şi a aflat ce-i făcuse fiul său cel mai tînăr. Şi a zis: „Blestemat să fie Canaan! Să fie robul robilor fraţilor lui!”  El a mai zis: „Binecuvântat să fie Domnul, Dumnezeul lui Sem şi Canaan să fie robul lui!

Exod 20:26 Să nu te sui la altarul Meu pe trepte, ca să nu ţi se descopere goliciunea înaintea lui.”

Exod 28:41-42 Să îmbraci cu ele pe fratele tău Aaron, şi pe fiii lui împreună cu el. Să-i ungi, să-i închini în slujbă, să-i sfinţeşti, şi-Mi vor sluji ca preoţi. Fă-le izmene de in ca să-şi acopere goliciunea, de la brîu pînă la glezne.

Habacuc 2:15 Vai de cel ce dă aproapelui său să bea, vai de tine care îi torni băutură spumoasă şi-l ameţeşti ca să-i vezi goliciunea!

 

„Privitul” goliciunii a dat probleme şi celor din vremurile biblice. Iată un caz:

2 Samuel 11:2-4 Într-o după amiază spre seară, David s-a sculat de pe pat şi pe cînd se plimba pe acoperişul casei împărăţeşti, a zărit de acolo o femeie care se scaldă şi care era foarte frumoasă la chip. David a întrebat cine este femeia aceasta, şi i-au spus: „Este Bat-Şeba, fata lui Eliam, nevasta lui Urie, Hetitul.”  Şi David a trimis nişte oameni s-o aducă. Ea a venit la el, şi el s-a culcat cu ea. După ce s-a curăţit de necurăţia ei, ea s-a întors acasă.

Domnul Hristos se referea la acest aspect mult mai restrictiv. El a atins chiar şi latura intenţională şi iată ce spune:

Matei 5:27-30 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurveşti.”  Dar Eu vă spun că orişicine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui. Dacă, deci, ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine, căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. Dacă mîna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapădă-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.

 

Nuditatea sau goliciunea poate avea legătură directă cu imoralitatea. Dar nu numai. S-a constatat că cele mai multe acte de imoralitate au drept cauză îmbrăcămintea provocatoare, senzuală sau foarte sumară (transparentă) –  care este la modă, la ora actuală, nu pe plajă ci în oraşe şi chiar la sate.

Contează şi locul dar şi scopul. Pe plajă, la mare sau la piscină, toată lumea are aceeaşi ţinută – se are în vedere motivaţia prezenţei la locul respectiv.

 

Concluzii:

– Nu este păcat să mergi la piscină, la plajă sau la mare. Păcatul este călcarea Legii. Unde nu este lege, nu este păcat.

– Contează intenţia sau motivaţia pentru care mergi în astfel de locuri.

– Dacă mergi să te scalzi sau să faci plajă, este una. Dacă mergi să-ţi „scalzi ochii” este cu totul alta.

– Ţinuta mai sumară (cea de la mare de pe plajă) nu reprezintă în toate cazurile un punct de plecare la păcat. Sunt unele triburi în care „îmbrăcămintea” este extrem de sumară şi totuşi nu există imoralitate.

– Este păcat nuditatea sau goliciunea totală.

– Ceea ce faci acolo poate fi definitoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.