Iubesc… dar nu ştiu de ce!

de | 3 februarie 2013
Spread the love

Ce ar trebui să caut la viitorul partener de viaţă? Contează ce te atrage la o persoană pe care crezi că o iubeşti?

Personal cred că problema motivării dragostei este una dintre cele mai importante pentru toţi cei care vor să se căsătorească.

Când încep cursurile premaritale cu un cuplu care vrea să se căsătorească, de obicei, pun întrebarea: „De ce iubeşti pe………?” La această întrebare, în decursul anilor, am primit destul de puţine variante de răspuns. Cei mai mulţi, dintre cei pe care i-am confruntat cu această întrebare, mi-au răspuns, aproape invariabil: „ÎMI PLACE CUM ARATĂ!”

Ca să continui argumentarea aş dori să folosesc o ilustraţie foarte potrivită.

Un tânăr necăsătorit se hotărăşte să meargă la un mare concert la care solista era foarte renumită. Îşi cumpără biletul cu loc în primele rânduri, ca să audă şi să vadă cât mai bine.

Concertul începe. Solista cântă cu o voce excepţională. Pe deasupra, femeia, arată şi destul de bine. Tânărul se îndrăgosteşte pe loc. Îi creşte tensiunea şi îşi jură că va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a cuceri inima marii soliste. Zis şi făcut.

Cei doi încep să se întâlnească, se cunosc ceva mai bine şi hotărăsc să se căsătorească. Urmează o nuntă ca în poveşti. Şi după? Da, ceea ce este după nuntă este mai important decât ce este la nuntă.

Cei doi ajung acasă cu amintirea unei zile excepţionale. Ea îşi dă peruca jos, se spală pe faţă şi renunţă la multele-i accesorii care o făceau să arate foarte bine. El încremeneşte. Cea care era acum în faţa lui nu era fiinţa de care s-a îndrăgostit. Ar dori să o îmbrăţişeze, dar nu are pornire, ar vrea să o sărute, dar nu mai are curaj….

În cele din urmă, cu glasul gâtuit îi spune proaspetei soţii: „dragă, te rog să îmi cânţi ceva; îmi place vocea ta.”

Morala:

Când te îndrăgosteşti de glasul sau de vocea cuiva şi pui preţ pe accesorii – vei rămâne doar cu ele.

 

Iată nişte versete biblice deosebit de interesante:

Proverbe 6:25  „N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei, şi nu te lăsa ademenit de pleoapele ei.”

Proverbe 31:30  „Desmerdările sunt înşelătoare, şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.”

2 Corinteni 4:18  „Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd, sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd, sunt veşnice.”

 

Acum vreau să revin la întrebarea: „De ce iubeşti pe ………?”

Dacă singurul răspuns la această întrebare este: „Este frumos/frumoasă” sau „îmi place la nebunie cum arată” atunci ai o mare problemă.

Atunci când vrei să-ţi petreci întrega viaţă cu cineva trebuie să ai nişte argumente puternice pentru a te aventura într-o astfel de decizie. Doar că ţi-a plăcut, nu este suficient. Argumentul acesta este imatur şi în mare măsură egoist.

 

Samson, cel mai puternic om despre care vorbeşte Biblia, la un moment dat a trecut printr-o experienţă asemănătoare:

Judecători 14:1-3  „Samson s-a pogorât la Timna, şi a văzut acolo o femeie din fetele Filistenilor.  Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele Filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă”. Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nici o femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la Filisteni, care Sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.”

Ce argument are puternicul Samson: „ÎMI PLACE!” Dacă citim în continuare în Biblie, vom constata că rămâne fără această nevastă. Mai târziu, tot după criteriul aspectului alege o altă femeie: Dalila. Desfrânata Dalilă profită de dragostea „oarbă” a lui Samson şi ajunge să îl vândă duşmanilor filisteni. Aceştia, după câteva încercări nereuşite, pun mâna pe el, îl leagă şi îi scot ochii. Apoi îl pun să învârtă la o moară.

În cele din urmă, Samson se trezeşte şi-şi dă seama că ochii lui l-au dus la pierderea ochilor. A ascultat de ochi (care i-au dictat ce să aleagă) şi fără ochi a rămas. Grav e că nu au tras doar ochii. În cele din urmă, Samson moare împreună cu o mulţime de filisteni.

 

  • Dacă ţie îţi place fizicul persoanei pe care crezi că o iubeşti, te întreb: „ce vei face dacă va avea un accident şi nu va mai arăta la fel?”
  • Dacă ţie îţi plac banii persoanei pe care crezi că o iubeşti, te întreb: „ce vei face dacă nu-i va mai avea?”
  • Dacă ţie îţi place vila persoanei pe care crezi că o iubeşti, te întreb: „ce vei face dacă-i va fi distrusă casa într-un incendiu?”
  • Dacă ţie îţi place maşina persoanei pe care crezi că o iubeşti, te întreb: „ce vei face dacă va avea un accident şi nu va mai avea maşină?”

Înainte de a spune „DA” în faţa ofiţerului stării civile, întrebă-te bine:

  • Ce îmi place cu adevărat la ……..?
  • Care sunt trăsăturile de caracter pe care le admir la ………?
  • Dacă nu ar mai avea absolut nimic (avere) aş mai iubi pe …………..?
  • Dacă nu ar mai arăta exact ca acum (fizic vorbind) aş mai iubi pe …………..?

Înainte de a spune „DA” gândeşte-te bine!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.