Isus şi Legea nouă

de | 25 martie 2011
Spread the love

Nu a venit Isus pentru a înlătura cele zece porunci şi pentru a institui o nouă poruncă a dragostei? Nu spune Mat. 22:37-40 „Să iubeşti pe Dumnezeu cu toată inima ta şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi”? Nu este dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele tot ceea ce cere Isus de la noi? Acestea sunt noile porunci.
Poate veţi fi surprinşi să descoperiţi că Isus a rezumat legea în aceleaşi cuvinte în care a fost ea dată în Vechiul Testament. Deut. 6:5 declară: „Iubeşte pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta”. Lev. 19:18 adaugă :” Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”.

Dumnezeul Vechiului Testament a fost un Dumnezeu al iubirii veşnice (Ier. 31:3). În Mat. 22:40, Isus a dclarat: ” în aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi prorocii” referindu-se la dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

Primele patru porunci ale Legii descoperă cum pot fiinţele omeneşti să demonstreze în mod vizibil dragostea lor faţă de Dumnezeu.

Ultimele şase porunci arată cum îşi pot demonstra oamenii dragostea lor faţă de aproapele.”

Isus nu a venit să demoleze Legea. Din contră El a dat exemplu de cum trebuie să fie păzită Legea. Ba mai mult, El a subliniat în mod repetat importanţa Legii (a se vedea predica de pe muntele fericirilor din Matei cap. 5 la cap. 7)

Isus nu a venit să strice Legea ci să o împlinească” (Mat. 5:17). El a descoperit cum trebuie respectată Legea într-un mod plin de iubire. El a venit să înalţe însemnătatea Legii (Isa. 42:21).

Noutatea adusă de Domnul Isus Hristos constă în exemplul Său – „să vă iubiţi unii pe alţii… cum v-am iubit Eu.”Nu porunca dragostei faţă de Dumnezeu sau faţă de oameni este ceva nou.

Isus ne descoperă faptul că dragostea este împlinirea Legii (Rom. 13:10). El adaugă: „Dacă Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele” (Ioan 14:15).

Dragostea de Dumnezeu se vede în dragostea faţă de semeni. Acesta este testul corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.