Isus – Întâiul Născut

de | 24 martie 2011
Spread the love

De ce se numeşte Isus „Întâiul Născut”?

Nu ne învaţă Biblia că Isus a fost „întâiul născut” al întregii creaţiuni şi că astfel, ca fiinţă creată, nu putea exista împreună cu Tatăl din veşnicii?

Textul la care face referire întrebarea se găseşte în Coloseni 1:15 unde Isus este numit „Cel întâi născut din toată Creaţiunea” .

Cuvântul grecesc folosit aici este „protokos” însemnând Cel superior, Cel care are întâietate, Cel care are privilegiile şi prerogativele lui Dumnezeu.

Isus este întâiul născut nu în ceea ce priveşte timpul, ordinea cronologică, ci în sensul privilegiului. Toate privilegiile celui întâi născut Ii aparţin Lui.

David a fost cel de-al optulea fiu al lui Işai şi, cu toate acestea, a fost numit întâiul născut. Isus a declarat despre Sine că este ” Eu sunt” (Ioan 8:58), însemnând Cel ce există prin Sine însuşi. El a spus:” înainte de Avraam a fost „Eu sunt”.

Profetul Isaia Il numeşte „Părinte al veşniciilor” (Isa. 9:6).

Mica declară că obârşia (originea) Sa este din veşnicii (Mica 5:2).

Ioan afirmă:” La început a fost Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu” (Ioan 1:1).

Isus avea privilegiile şi prerogativele lui Dumnezeu. El nu a considerat ca un lucru de apucat să fie egal cu Dumnezeu în timp ce lumea era pierdută,astfel că a părăsit de bunăvoie cerul pentru a deveni om. El a luat trup omenesc, S-a confruntat cu ispitele aşa cum o facem şi noi şi a ieşit biruitor în folosul nostru, în beneficiul nostru. (Filip. 2:5-11; Evr. 2:14,17)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.