Să mâncaţi tot…

de | 25 martie 2011
Spread the love

Nu spune apostolul Pavel: ” Nu carnea ne face pe noi plăcuţi lui Dumezeu: nu câştigăm nimic dacă mâncăm din ea, şi nu pierdem nimic dacă nu mâncăm ” (1 Cor. 8:8)? Şi nu declară el deasemenea : ” Să mâncaţi din tot ce se vinde pe piaţă, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului ” (1 Cor. 10:25) ?

Primul lucru ce trebuie subliniat aici este faptul că Pavel nu spune: „fără să cercetaţi ceva din pricina Legii„. El spune: „fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului„. Este diferenţă mare între ceea ce poate să ne spună cugetul (gândirea noastră) şi ceea ce spune Dumnezeu. Măsura tuturor lucrurilor nu este cugetul (opinia) omului ci voinţa divină atât de clar exprimată.

1 Cor. 8:1 ne furnizează cadrul pentru a răspunde la aceste întrebări controversate. Pavel introduce pasajul prin cuvintele: ” în ce priveşte lucrurile jertfite idolilor ” (vers. 1) şi, ca nu cumva să fie greşit înţeles, el accentuează din nou acest lucru în versetul 4: ” Cât despre mâncarea lucrurilor jertfite idolilor…”. în 1 Cor. 10:28, la încheierea discuţiei, el vorbeşte despre carnea ” jertfită idolilor „. O parte din carnea care era folosită la închinarea idolatră din templele păgâne din Corint era vândută la piaţă. Faptul acesta Ii determinase pe unii evrei foarte stricţi să devină vegetarieni (Rom. 14:2-4).

Chestiunea luată aici în discuţie este dacă există vreo greşeală, din punct de vedere moral, în a mânca din carnea jertfită idolilor; dacă prin consumarea acestei cărni cineva participa indirect la închinarea idolatră. Răspunsul lui Pavel este că idolii nu sunt nimic (1 Cor. 8:4). Nu suntem nici mai buni, nici mai răi dacă mâncăm (1 Cor. 8:8). Dacă libertatea ta este o pricină de poticnire pentru altcineva, ofensându-i cugetul lui, care este slab, atunci nu consuma nici o carne care a fost jertfită idolilor (1 Cor. 8:11-13). Aici Pavel nu se referă la alimentele necurate ci la cele jertfite idolilor.

Isus nu a venit să curăţească animalele necurate. El a venit să curăţească păcătoşii. Animalele necurate care au fost nesănătoase în Vechiul Testament sunt încă la fel de nesănătoase şi în Noul Testament.

Din moment ce Domnul nostru nu ne lipseşte de nici un lucru bun, (Ps. 84:11), înseamnă că animalele necurate nu sunt bune pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.