Decretul lui Constantin

de | 24 mai 2011
Spread the love

As vrea să ştiu şi eu ce spunea decretul împăratului Constantin cel Mare cu referire la ziua de Duminică. Era şi vreo specificare cu privire la ziua de Sabat (adică de Sâmbătă)?

Decretul la care faceţi referire a fost emis pe data de 7 martie 321 d. Hr.

 

Iată decretul:

Toţi judecătorii, orăşenii şi muncitorii trebuie să se odihnească în venerabila zi a soarelui. Locuitorii satelor, însă, pot să se ocupe liber de cultivarea câmpului pentru că deseori se întâmplă ca nici o altă zi nu este mai potrivită pentru semanarea grâului în brazde, sau pentru plantarea viilor în sanţuri. În felul acesta câştigul dat de Providenţa cerească nu trebuie să se piarda din cauza aceasta.”

 

„Constantin cel Mare a generalizat, ca zi de repaus în imperiu, în 321, Duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, în care se permitea lucrul la câmp, ţăranii fiind încă mai mult păgâni. În această zi soldaţii asistau la slujbe.” (Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 151)

În decret nu se face nicio referire la ziua de sâmbătă.

 

A fost Constantin creştin atunci cand a dat decretul pentru serbarea Duminicii ca zi de sărbătoare în Biserica creştină, la anul 321?

Nu! Autorii Istoriei Bisericeşti, din care extragem citatele, spun:

„Constantin a fost botezat în vila sa de la Ancyrona, la marginile Nicomidiei, de episcopul semiarian Eusebiu de Nicomidia şi alţi câţiva clerici, cu câteva zile înainte de Rusalii, în luna mai, 337. El a murit curând după aceea, la 22 mai, acelaşi an, în Duminica Rusaliilor şi a fost îngropat în Biserica Sfinţiii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.” (Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 153)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.