Dragoste „interzisă”

de | 3 februarie 2013
Spread the love

Va intreb referitor la liber arbitru: Liber arbitru – la tot ce poate fi? De ce la dragoste nu e liber arbitru?
 Să mă fac mai înţeles: de ce ne îndrăgostim şi ajungem să ţinem la o persoană fără ca noi să alegem acea persoană?

Ideea de liber arbitru se refera la faptul ca Dumnezeu ne-a lasat pe noi sa alegem, in toate domeniile vietii. Nu exista nici macar un singur domeniu in care sa ne fi IMPUS Dumnezeu ce si cum sa facem. El ne-a dat sfaturi, porunci, principii si oranduieli si ne-a indrumat ce e mai bine pentru noi. Dar in rest, El nu s-a „bagat” in alegerile noastre peste care am fost suverani (liber arbitru).

 

Cu dragostea este ceva mai complicat. In ceea ce priveste dragostea, Dumnezeu nu se amesteca in treaba noastra decat daca ii cerem acest lucru. Mai concret: El nu obliga pe nimeni sa iubeasca pe cineva, in schimb, poate sa-l ajute pe un baiat sa afle care este fata POTRIVITA pentru el si poate sa-i sugereze unei fete sa depisteze care este baiatul POTRIVIT pentru ea.

Exista mai multe feluri de dragoste:

1. EPITHUMIA

Se referă la iubirea fizică, la dorinţa sexuală ce se exprimă mutual prin dragoste sexuală satisfăcătoare. Satisfacţia sexuală pare a fi un indicator sigur al sănătăţii şi compatibilităţii sexuale a unui cuplu, chiar dacă relaţiile sexuale nu sunt aspectul cel mai important al unei relaţii amoroase.

Problema care apare se referă la faptul că acest tip de iubire nu evoluează mai mult de nivelul satisfacţiei sexuale intense. Acest tip de iubire joacă un rol foarte important în perioada adolescenţei.

Contactul sexual pune adolescentul în situaţia de a se adapta noilor nevoi fizice şi îl lansează într-o formă de cunoaştere mult mai largă. Cu toate acestea, Epithumia este cea mai primitivă formă de iubire, dar de care identitatea şi comportamentul psihosexual uman ar fi construite haotic şi disfuncţional.

2. EROS

Este forma de iubire care, pe lângă caracterul sexual, implică şi romantism. Aceasta defineşte cel mai bine starea îndrăgostiţilor.

Adesea, reprezintă punctul de plecare spre căsătorie. Însă mulţi confundă dorinţa sexuală cu iubirea; de aceea persistă credinţa eronată a celor mai mulţi dintre îndrăgostiţi prin care se confundă atracţia sexuală reciprocă cu iubirea.

De reţinut, totuşi, este faptul că iubirea în cuplu presupune sex, dar sexul nu înseamnă neapărat iubire.

3. STORGE

Este o formă de iubire ce conţine afecţiune naturală şi sentimentul de apartenenţă reciprocă. Se manifestă prin loialitate mutuală, ceea ce oferă confort relaţional şi un nivel înalt de securizare interpersonală.

Storge este iubirea care se manifestă cel mai bine în relaţiile dintre părinţi şi copii sau dintre fraţi şi surori, putând duce uneori până la sacrificiu.

4. FILEO

Este o modalitate de a iubi prin împărtăşirea comună a viziunilor, aspiraţiilor şi concepţiilor, prin regăsirea reciprocă în visele şi interesele celuilalt.

Rezistentă în timp datorită dezvăluirii oneste şi continue dintre cei doi, acest tip de iubire este ceea ce experimentează partenerii de cuplu. Astfel, chiar şi în cazul unei despărţiri, cei doi vor rămâne prieteni pe viaţă, de cele mai multe ori.

5. AGAPE

Este dragostea completă, lipsită de egoism, care oferă permanent fără a cere nimic în schimb. Reprezintă altruismul şi spiritualitatea religioasă. Toleranţa şi capacitatea de a ierta a partenerilor de cuplu care trăiesc iubirea agape este foarte mare.

Agape se apropie de iubirea divină, deoarece, spre deosebire de celelalte forme de iubire, care se sting, aceasta continuă să îţi ofere forţa de a merge mai departe, de a oferi necondiţionat.

Dincolo de această clasificare, există un moment în viaţa noastră când ne întrebăm ce fel iubim, cât de mult sau dacă mai iubim şi, indiferent de răspunsul pe care îl avem deja, sau pe care, uneori îl negăm, amânăm, reflecţia continuă. Pentru că acolo unde iubire nu este, nimic nu există.

 

Când te „îndrăgosteşti lulea” de cineva nu înseamna că iubeşti neapărat acea persoană, la modul real. Dragostea aceea care te face „să iubeşti o persoană pe care nu ai dori-o” nu este DRAGOSTE REALĂ. Este pasiune. Îţi place DOAR ceva la acea persoană.

Pentru baieţi, cel mai important lucru este cum arată o fată. Prima impresie contează foarte mult. Ei se îndrăgostesc „chiar la minut” de chipul unei fete (de faţa ei, de ochii ei, de forma urechilor, de părul ei, de nasul ei, de gura ei, etc.). Tot baieţii sunt „înebuniţi instantaneu” de corpul unei fete (proporţiile corpului, înălţimea sau formele feminine, picioarele fetei, etc.). Deasemenea, multi băieţi „iubesc” glasul unei fete (modul cum vorbeşte, tonalitatea, registrul vocii, etc.)

Foarte grav este că mulţi tineri cred că acest fenomen chiar este DRAGOSTE sau IUBIRE REALA. Este fals. Poate fi doar dragostea EPITHUMIA sau, cel mult EROS.

Atunci când „iubeşti” o persoană pe care „ştii că nu ar trebui să o iubeşti” este grav. Asta înseamnă că sentimentele nu sunt conduse de raţiune.

Între adolescenţi şi tineri sunt foarte mulţi care au „iubiri interzise”. Ei se îndrăgostesc de adulţi căsătoriţi, de persoane de care îi despart mări şi oceane, de actori, de cântăreţi, de sportivi – pe care nu i-au văzut poate niciodată în carne şi oase. Cunosc multe astfel de cazuri. În aceste situaţii „inima” a luat-o la plimbare, ca să nu spun ca a luat-o razna.

Orice dragoste SĂNĂTOASĂ este şi raţională. Dragostea care dăinuieşte (STORGE, FILEO, dar mai ales AGAPE) este motivată şi de „umplutura” unei persoane (valoarea interioară), nu numai de „cofrajul” ei (modul cum arată la exterior, fizic vorbind)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.