Ce este Biblia?

de | 24 martie 2011
Spread the love

Ce este Biblia?

Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Se mai numeşte şi Sfanta Scriptura (sau popular Scriptură sau Sfânta Carte)

În total numară 66 de carti. Ele au fost scrise de peste 40 de autori într-o perioadă de timp de aproximativ 1500-1700 de ani.

Este compusă din două mari părţi:

  • Vechiul Testament – compus din 39 cărţi, a fost scris şi completat cu aproape 400 de ani înainte de naşterea Domnului Isus, a fost scris (în original) în două limbi: ebraică şi aramaică. Cea mai mare parte a fost scrisă în limba ebraică limba vorbită de evrei, dar a fost tradusă mai târziu în limba greacă, această traducere a fost terminată prin 100 î.Hr. şi este numită „Septuaginta”.
  • Noul Testament – a fost scris după moartea, învierea şi înălţarea la cer a Fiului lui Dumnezeu Isus Hristos. Este alcătuit din 27 de cărţi, primele patru cărţi sunt numite evanghelii: Evanghelia după Matei, Evanghelia după Marcu, Evanghelia după Luca, Evanghelia după Ioan. Noul Testament a fost scris în limba greacă koine ( koine înseamnă „comun”) de acum 2.000  de ani.

Biblia este cartea cea mai tipărită. Statisticile spun că, la nivel mondial, în medie se tipăreşte o Biblie la 20 de secunde.

Sfânta Scriptura a fost tradusa enorm de mult. Organizatii precum Societatea Biblica Americana sau Uniunea Societatilor Biblice au contribuit, doar în anii 90, la difuzarea a 630 de milioane de exemplare anual. Din cele 6170 de limbi, câte sunt cunoscute ca fiind în uz la ora actuala, Biblia a fost deja tradusa în 1079 (84 în Europa si Orientul Mijlociu, 429 în Asia si Pacific, 340 în Africa si 226 în Caraibe), se lucreaza la traduceri în alte aproximativ 2250 de limbi si se revizuiesc variante deja încheiate în 1167 de limbi (32 în Europa si Orientul Mijlociu, 562 în Asia si Pacific, 283 în Africa si 290 în cele doua Americi si Caraibe).

Biblia este cel mai complet ghid pentru a trăi o viaţă morală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.