Ce este botezul?

de | 24 martie 2011
Spread the love

Ce este botezul?

Botezul este un act semn exterior al unei transformări interioare. El reprezintă un angajament de supunere faţă de Dumnezeu sau un legământ cu cel ce este Mântuitorul şi Salvatorul nostru.

Cuvântul grec folosit în Noul Testament pentru botez este baptízein (βαπτίζειν) iar acesta înseamnă atât a cufunda cât şi a scufunda. Pentru folosirea termenului cu acest sens în literatura greacă există nenumărate dovezi începând cu Platon (secolul 4 î. Hr.). În Septuaginta, traducerea greacă a Vechiului Testament, termenul baptízein (βαπτίζειν) apare doar de 4 ori. O singură dată IV Regi 5,14 se referă la scufundarea unui om în apă pentru o curăţire rituală.

Iosif Flaviu întrebuinţează termenul baptismós (βαπτισμός) – Botez – în cadrul relatării sale despre Ioan Botezătorul.

Ce spune Biblia că este botezul?

  • Este un act sau simbol al eliberării de păcat: Fapte 22.16. Şi acum, ce zăboveşti? Scoală-te, primeşte botezul, şi fii spălat de păcatele tale, chemând Numele Domnului.”
  • Este recunoaşterea dorinţei de a muri faţă de omul cel vechi, păcătos şi a trăi o viaţă nouă: Romani 6:4. Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.
  • Este mărturia unui cuget curat: 1 Petru 3: 21.Icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţire de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu prin învierea lui Isus Hristos,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.