Cum să scap de fumat?

de | 25 martie 2011
Spread the love

Există vreo cale ca să scap de fumat? Ce ar trebui să fac?

Printre viciile care afecteată cel mai mult sănătatea se află şi fumatul. Deşi permanent se fac tot felul de campanii împotriva acestui grav flagel, se pare că numărul fumătorilor nu scade pre mult. Uneori chiar creşte.

Pentru a putea scăpa de acest viciu trebuie să iei în calcul următorii paşi:

1. Recunoaşte că fumatul este un păcat împotriva corpului tău şi împotriva Dumnezeului tău.
„Vă îndemn dar, fraţilor, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.” (Rom. 12:1).
„Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul vostru. Voi nu sunteţi ai voştri. Aţi fost cumpăraţi cu un preţ ” (1 Cor. 6:19,20).

2. Recunoaşte-ţi slăbiciunea şi neputinţa de a renunţa singur la fumat. Asemenea femeii care avea „o scurgere de sânge” , poate că şi tu ai căutat mulţi ani ajutor şi nu ai găsit. Sau, poate că asemenea ologului de la scăldătoarea Betesda, bolnav de 38 de ani, ai încercat cu disperare să abandonezi fumatul. (vezi Ioan 5:5-8). Admite că eşti slab. Recunoaşte că nu poţi birui de unul singur. „Despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic ” (Ioan 15:5).

3. Acceptă prin credinţă că, deşi tu eşti slab, Dumnezeu este puternic. Cu toate că tu nu poţi, El este atotputernic. Atunci când alegem să ne predăm voinţa noastră slabă şi şovăitoare voinţei Sale atotputernice, toată puterea Universului este la dispoziţia noastră (Fil. 4:13; 1 Ioan 5:14,15).

4. Predă-te pe tine şi toate ţigările tale lui Dumnezeu (Iosua 24:15; 2 Cor. 6:2).

5. Crede că biruinţa este a ta acum şi mulţumeşte-I chiar acum lui Dumnezeu pentru că ţi-a dat biruinţă asupra fumatului 1 Cor. 15:57; Mat. 7:7; 1 Ioan 5:4).
Este posibil să ai o poftă nesăţioasă de a fuma, o dependenţă de tutun, ca urmare a efectului fiziologic al nicotinei depozitate în sistemul celular. Dar nu trebuie să mai fumezi.Fumatul este o alegere. Există o deosebire între poftă şi biruinţă. Biruinţa este a ta prin credinţa în Isus.

6. Distruge toate rezervele de tutun pe care le ai. Aruncă-le! Nu lăsa nimic în jurul tău. Supune-te lui Dumnezeu şi împotriveşte-te diavolului (Iacov 4:7,8)

7. Crede că biruinţa este acum a ta. Pentru a menţine biruinţa mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru ea ! Adu-I laudă pentru că eşti eliberat şi urmează îndrumările enumerate mai jos pentru a putea elimina toată nicotina din corpul tău.

* Atunci când simţi pofta de a fuma, trage adânc aer în piept, de mai multe ori, până când pofta dispare.

*Bea 10-12 pahare de apă pe zi, timp de cinci zile.

*Înainte de a merge la culcare, fă o baie caldă (nu fierbinte), relaxantă.

*Programează-ţi să dormi cel puţin opt ore pe noapte.

*Evită total cafeaua şi alcoolul.

*Fă în fiecare zi două plimbări pe jos, fiecare de câte 30 de minute.

Laudă mereu pe Dumnezeu pentru că puterea Sa este mai mare decât cea a tutunului (1 Ioan 4:4).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.