Interzicerea „bucatelor”

de | 7 aprilie 2011
Spread the love

Nu spune Biblia să ne ferim de cei ce poruncesc abstinenţa de la carne sau de cei ce interzic căsătoria (1 Tim. 4:3) ? La ce se referă acest verset?
Pasajul luat în atenţie descrie un grup de oameni care în vremile din urmă se vor depărta de credinţa biblică. În acord cu 1 Tim. 4:3, ei vor învăţa două rătăciri gemene.

Acest grup vor interzice căsătoria şi vor porunci abstinenţa de la carne ( K.J.V. ) sau bucate ( în greceşte – broma ) pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţumiri.

Aici, cuvântul „bucate” nu se referă în mod particular la carne, ci la alimente în general. Acelaşi cuvânt este folosit în versiunea greacă a Vechiului Testament în Gen. 1:29 „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie „hrana” (sau bucatele) voastre”.

De-a lungul secolelor, anumiţi asceţi, călugări şi preoţi au declarat că lumea este rea, păcătoasă. Atât căsătoria cât şi hrana au fost inventate sau create de Dumnezeu. Ele fac amândouă parte din planul bun pe care Dumnezeu Il are pentru rasa umană.

În acord cu 1 Tim. 4:4,5, acele creaturi sfinţite prin cuvântul lui Dumnezeu sunt bune şi nu trebuie refuzate atunci când sunt luate cu mulţumiri. Aici, Pavel argumentează împotriva fanatismului care declară că tot ceea ce este plăcere trupească este păcat. El ne redescoperă acest adevăr: creaţiunea lui Dumnezeu este bună.

Dumnezeu doreşte ca toate creaturile Sale să se bucure din toată inima de hrana pe care El a creat-o pentru ele. Repet: hrana pe care El a dat-o – nu cea „socotită” de către om că ar fi bună.

Problema luată aici în discuţie nu este cu privire la alimentele curate sau necurate, ci, mai degrabă, dacă hrana în sine este parte a lumii materiale şi dacă trebuie respinsă printr-o viaţă de ascet (mănăstirească). Pavel spune, NU ! Creaţiunea lui Dumnezeu este bună.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.