Cei ce cheamă morţii

de | 15 noiembrie 2012
Spread the love

Ce spune Biblia despre oamenii care vorbesc cu cei morţi? Este păcat să practici lucrul acesta?

În Sfânta Scriptură găsim exemple de oameni care chemau pe cei morţi (sau cel puţin dădeau impresia că o fac). Niciun pasaj însă nu lasă loc ideea că această practică ar fi bună sau măcar neutră din punct de vedere moral. Biblia interzice categoric această acţiune.

Exemplul cel mai cunoscut este al primului rege israelit, cel al lui Saul.

1 Samuel 28:7  Atunci Saul a zis slujitorilor lui: „Căutaţi-mi o femeie care să cheme morţii, ca să mă duc s-o întreb.” Slujitorii lui i-au zis: „Iată că în En-Dor este o femeie care cheamă morţii.”
1 Samuel 28:9  Femeia i-a răspuns: „Ştii ce a făcut Saul, cum a nimicit din ţară pe cei ce cheamă morţii şi pe cei ce ghicesc viitorul: pentru ce, deci, întinzi o cursă vieţii mele, ca să mă omori?”
1 Cronici 10:13  Saul a murit, pentru că s-a făcut vinovat de fărădelege faţă de Domnul, al cărui cuvânt nu l-a păzit, şi pentru că a întrebat şi cerut sfatul celor ce cheamă morţii.

Este foarte interesant faptul că Biblia nu spune că Saul l-a întrebat pe Samuel cel mort, ci pe cea care chipurile l-ar fi chemat pe mortul Samuel.

Leviticul 19:31  Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor, nici la vrăjitori: să nu-i întrebaţi, ca să nu vă spurcaţi cu ei. Eu Sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Isaia 8:19  Dacă vi se zice însă: „Întrebaţi pe cei ce cheamă morţii şi pe cei ce spun viitorul, care şoptesc şi bolborosesc” răspundeţi: „Nu va întreba oare un popor pe Dumnezeul său? Va întreba el pe cei morţi pentru cei vii?

Versetele acesta interzic practica chemării celor morţi la „interogatoriu”. Biblia oferă şi răspunsul la întrebarea: „de la cine să aflu viitorul?” Oamenii trebuie să-L întrebe doar pe Dumnezeu – prin Cuvântul scris sau pe alte căi normale şi nu paranormale.

Isaia 19:3  Duhul Egiptenilor va pieri din ei, şi le voi nimici sfatul; atunci vor întreba pe idoli şi pe vrăjitori, pe cei ce cheamă morţii şi pe ghicitori.

Este foarte interesantă alăturarea îndeletnicirii de chemare a morţilor cu cea de ghicit. Ambele nu au nici-o bază sau niciun suport biblic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.