„Crede şi nu cerceta!”

de | 11 mai 2011
Spread the love

Unde scrie în Sfânta Scriptură: „crede şi nu cerceta!”?

De multe ori s-a auzit şi s-a vorbit despre sintagma „crede şi nu cerceta”. Ea aparţinea lui Iulius Celsus (sec al II-lea) si reprezenta un atac la adresa creştinismului.

 

„Crede şi nu cerceta!” este totuşi o practică însuşită de omul modern.

Puteţi face un experiment: ieşiţi undeva unde puteţi întâlni diverse persoane. Puneţi-le întrebări despre anumite doctrine sau dogme creştine şi rugaţi să vă precizeze cine a spus, de unde provin, unde scrie şi ce argumente pot fi aduse pentru susţinerea acelor doctrine. GARANTAT, veţi constata că majoritatea covârşitoare a trecătorilor nu va putea da vreun răspuns corect la întrebările dumneavoastră. De ce? SIMPLU… omul „crede” fără să cerceteze, fără să se documenteze.

 

Am avut foarte multe ocazii în care am auzit tot felul de „ciudăţenii” pe care interlocutorii le „plasau” în Biblie. Alte persoane îmi spuneau deschis că nu au voie să citească ei în Scripturi – că ar fi păcat (şi aduceau fel şi fel de argumente).

Este adevărat că nu ai cum să cercetezi toate lucrurile. Sunt TAINE care nu pot fi descifrate. Biblia vorbeşte clar depre existenţa a trei taine: taina fărădelegii (sau a căderii în păcat), taina evlaviei (sau a pocăinţei) şi taina întrupării Domnului Hristos.

 

În Sfânta Scriptură nu există ideea sau sintagma „crede şi nu cerceta!”

Dimpotrivă, suntem încurajaţi să studiem sârguincios şi să cercetăm:

Psalmii 119:9 Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău.

Psalmii 119:11 Strîng Cuvîntul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!

Psalmii 119:140 Cuvântul Tău este cu totul încercat, şi robul Tău îl iubeşte.

Psalmii 119:148 O iau înaintea străjilor de noapte, şi deschid ochii, ca să mă gândesc adânc la Cuvântul Tău.

Ioan 5:39 Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică; dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.

Proorocii au cercetat şi s-au adâncit în studiu:

1 Petru 1: 10-11 Proorocii, care au proorocit despre harul care vă era păstrat vouă, au făcut din mântuirea aceasta ţinta cercetărilor şi căutării lor stăruitoare. Ei cercetau să vadă ce vreme şi ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei, când vestea mai dinainte patimile lui Hristos şi slava de care aveau să fie urmate.

Biblia vorbeşte despre nişte oameni cu o „inimă mai aleasă” care cercetau Scriptura după ce li se spunea ceva:

Faptele Apostolilor 17:11 „Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna, şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa.”

Viaţa veşnică are la bază cunoaşterea – deci cercetarea adevărului:

Ioan 17:3 Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.

 

„Crede şi nu cerceta!” este arma Satanei.  „Crede şi nu cerceta!” este scuza celui care nu vrea să ştie. „Crede şi nu cerceta!” este motivaţia leneviei spirituale. „Crede şi nu cerceta!” este calea spre moarte veşnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.